Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Participarea delegaţiei moldoveneşti la Conferinţă internaţională a Alianţei pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Participarea delegaţiei moldoveneşti la Conferinţă internaţională a Alianţei pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa

  imprimare
15.07.2015   2699 Accesări  

        În perioada 6-7 iulie, 2015 la Viena a avut loc cea de-a XV Conferinţă  internaţională "Oamenii în zona de risc: combaterea traficului de fiinţe umane pe căile migraţionale", organizată de Biroul Reprezentantului Special şi Coordonatorul pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

        La eveniment au participat reprezentanţi a 57 de ţări membre ale OSCE reprezentanţii Organizaţiilor Internaţionale. În cadrul delegaţiei noastre au participat Ecaterina Berejan, sef al secretariatului permanent al Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane; Lilia Pascal, şefa Direcţiei politici de asigurare a egalităţii de gen şi prevenirea violenţei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Maria Gratschew, manager program antitrafic şi egalitate de gen  Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în Moldova; Ala Vechiu, consultant principal al Secretariatului Permanent; Vitalie Savin, ofiţer principal de investigaţie al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Otilia Bologan-Vieru, consilier juridic în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane, Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în Moldova;Alina Radu, director al echipei editoriale „Ziarul de Gardă".

        În sesiunea a doua a conferinţei cu genericul "Prevenirea traficului de fiinţe umane în situaţii de criză" Ecaterina Berejan, a susţinut o comunicare, axată pe tematica prevenirii implicării copiilor instituţionalizaţi şi nesupravegheaţi de părinţi în traficul de fiinţe umane, experienţa Republicii Moldova. În acest context dna Berejan a prezentat aspectele legislative, practice şi mecanismul de realizare a politicii de protecţie a drepturilor copilului, prin prisma abordării  multidisciplinare, referirea cazurilor  în cadrul   Sistemului Naţional de Referire la diferite nivele de administrare publică cu scopul de a preveni situaţiile de risc ce ar face ca copilul sa devină victima a traficului de copii. A fost subliniată colaborarea şi aportul major al partenerilor de implementare a acestor politici, precum ONG-urilor, reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale şi misiunilor diplomatice. A fost prezentat şi impactul proiectului finanţat de către OSCE-Viena, în vederea prevenirii TFU în rândul copiilor aflaţi în instituţii rezidenţiale.  

        De asemenea, au avut intervenţii Vitalie Savin şi Lilia Pascal în contextul dezbaterilor  plenare, menţionând importanţa cooperării naţionale şi internaţionale, în vederea prevenirii fenomenului, dar şi a investigării cazurilor de TFU cu scopul respectării drepturilor victimelor la asistenţa şi protecţie din partea statului, fiind menţionat astfel importanţa Sistemului Naţional de Referire.

        În următoarele zile după conferinţă, membrii delegaţiei au avut întrevederi de lucru cu omologii din Republica Federală Austria şi Republica Tajikistan, vizitând şi Centrul de asistenţă pentru victimele TFU "LEFÖ" din Viena. 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md