Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Procuratura asigură condiţii de justiţie prietenoasă minorilor

Procuratura asigură condiţii de justiţie prietenoasă minorilor

  imprimare
11.06.2015   3756 Accesări  

Procurorii au solicitat audierea în condiţii speciale a 266 de copii victime-martori ai infracţiunilor cu caracter sexual, a traficului de copii sau violenţei în familie. 

Cifra reiese dintr-un studiu, realizat de Procuratura Generală, la capitolul respectării legislaţiei în procesul organizării audierii în condiţii speciale a copiilor victime/martori ai infracţiunii, evaluarea eficienţei utilizării Camerelor de audiere amplasate în sediile procuraturilor teritoriale.

Potrivit studiului, în intervalul anului 2014 - 4 luni 2015, organele de urmărire penală au pornit 243 cauze penale privind comiterea infracţiunilor cu caracter sexual, traficul de copii sau violenţei în familie, în care au fost implicaţi victime/martori minori în vîrstă de pînă la 14 ani. 

În cadrul investigării acestor infracţiuni procurorii au solicitat audierea în condiţii speciale a 266 de copii victime/martori, dintre care 179 de copii au fost audiaţi în anul 2014, iar 87 de minori - în 4 luni ale anului curent.

Din numărul total al audierilor în condiţiile speciale, 91 au fost realizate în încăperile special amenajate în incinta procuraturilor din raioanele: Anenii Noi, Cahul, Călăraşi, Leova, Ocniţa, Orhei şi Soroca, fiind asigurată distribuirea proporţională a spaţiilor pentru audierea copiilor în regiunile de nord, centru şi sud ale ţării. 

De asemenea, printr-un Ordin al Procurorului General a fost aprobat Regulamentul  privind organizarea şi realizarea transportului participanţilor la audierea copiilor victime/ martori ai infracţiunilor în spaţii special amenajate. În acest sens, au fost achiţiţionate şi distribuite 7 unităţi de transport, care facilitează deplasarea minorilor şi a persoanelor care îi însoţesc, creînd astfel condiţiile necesare pentru audiere în termen restrîns şi în condiţii optime, fără cheltuieli şi inconvenienţe suplimentare din partea persoanelor care participă în procedurile pre-judiciare şi necesită protecţie adecvată. 

Datele statistice relevă că, din numărul total al copiilor audiaţi în condiţii speciale:
- 117 copii au fost victime ale violenţei în familie; 
- 115 copii - victime ale abuzului sexual; 
- 1 copil - victimă a traficului de fiinţe umane;
- 33 copii au fost audiaţi în calitate de martori ai acestor infracţiuni. 

Procurorii constată că audierea copiilor în condiţii speciale influenţează pozitiv procesul de acumulare a probatoriului. Mărturiile minorului audiat în condiţii speciale, de regulă, sunt mai ample şi reflectă mai detaliat circumstanţele în care a fost comisă infracţiunea. Fiind desfăşurată într-un mediu prietenos care diminuează influenţa factorilor de ordin psiho-emoţional, audierea în condiţii speciale permite evitarea stării de stres la copii.

Audierea martorului minor în spaţii special amenajate are drept scop evitarea re-victimizării acestuia: copilul discută în condiţii prietenoase şi sigure cu un specialist instruit pentru comunicare cu copii de diferite vârste, în timp ce ceilalţi participanţi la proces se află într-un spaţiu separat dotat cu dispozitivele audiovizuale care transmit şi înregistrează interviul în timp real, înregistrarea fiind ulterior utilizată în calitate de probă la dosar. 

Amenajarea şi dotarea tehnică a Camerelor regionale de audiere a minorilor victime/martori ai infracţiunilor este unul din obiectivele Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016. Acţiunile respective asigură realizarea prevederilor art.1101 din Codul de Procedură Penală cu privire la cazurile speciale de audiere a minorului, care este victimă/martor al infracţiunilor şi în alte cazuri în care interesele justiţiei sau ale minorului o cer. În scopul aplicării uniforme a normelor Codului de procedură penală în procesul audierii în condiţii speciale a copiilor victime/martori ai infracţiunilor, Procuratura Generală a elaborat Ghidul metodologic cu privire la instrumentarea cauzelor cu copii victime/martori ai infracţiunilor.

Sursa: Serviciul de presă al Procuraturii Generale

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md